Support CooL2024-06-13T13:50:57+02:00 

Veelgestelde vragen

Vragen over het CooL-MiGuide programma:
Is het CooL programma geschikt voor mij?2024-05-22T11:02:49+02:00

Het CooL programma is geschikt voor jou als je je gezonder en fitter wilt voelen en je gemotiveerd bent om de komende 2 jaar actief met je leefstijl aan de slag te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je de Nederlandse taal machig bent. Alle bijeenkomsten zijn online, dus het is fijn als je al redelijk digitaal vaardig bent en in het bezit bent van een smartphone (voor het gebruiken van de MiGuide app).

Om in aanmerking te komen voor volledige vergoeding vanuit de basisverzekering, zijn er een aantal voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden voor vergoeding, maar wil je toch deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de tarieven: .

Hoe is het programma opgebouwd?2024-05-22T10:57:58+02:00

Het CooL-MiGuide programma bestaat uit 2 fases. In de eerste fase heb je vaker contact met je leefstijlcoach en krijg je veel informatie en opdrachten om te ervaren hoe je gezonde gewoontes kunt aanleren. Na deze fase heb je een heleboel tools tot je beschikking en werk je steeds meer zelfstandig aan je doelen. Uiteraard staat je leefstijlcoach altijd voor je klaar en kun je tussendoor hulp vragen aan je groepsgenoten.

Basisprogramma (8 maanden)
– Intakegesprek
– 8 groepsbijeenkomsten
– 4 één op één gesprekken met je leefstijlcoach

Onderhoudsprogramma (16 maanden)
– 8 groepsbijeenkomsten
– 6 één op één gesprekken met je leefstijlcoach

Waarom duurt het leefstijlprogramma CooL-MiGuide 2 jaar?2024-05-22T11:12:40+02:00

Misschien heb je het zelf al eens ervaren: gewoontes veranderen is hartstikke lastig! Het is belangrijk dat je kleine stapjes zet om steeds dichter bij jouw doel te komen. Tijdens de eerste 8 maanden word je daar intensief bij geholpen. Hierna is de onderhoudsfase, waarin je wat minder vaak contact hebt met je leefstijlcoach en je groep, maar waarin je toch nog regelmatig bij elkaar komt om jouw gezonde leefstijl vol te blijven houden.

Hoe vaak word ik gewogen?2022-02-10T09:07:39+01:00

Dit is geen afvalprogramma. Om het ‘dieetdenken’ zoveel mogelijk los te laten, wegen we je alleen op een aantal vaste momenten: tijdens de intake, bij de tussentijdse evaluatie en aan het einde van het programma. We noteren dan ook je taille-omvang. Op deze momenten meten we ook het resultaat als geheel. Je mag jezelf natuurlijk tussendoor wegen, maar hou daarbij in gedachten dat er ook resultaten zijn, die je niet op de weegschaal ziet! Je gaat namelijk met heel andere processen aan de slag, dan alleen met gewichtsverlies.

Krijg ik een voedingsschema?2024-05-22T11:11:22+02:00

CooL-MiGuide is geen dieetprogramma dat jou vertelt wat je wel en niet moet doen. Het is een programma dat jou met behulp van een leefstijlcoach helpt om zelf gezonde keuzes te maken. Je coach vertelt jou dus niet wat je wel of niet mag eten, maar leert je op basis van welke informatie jij deze keuzes zelf kunt maken. Het is belangrijk om te leren begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en te ontdekken hoe je hier zelf verandering in kunt brengen. Dit zorgt voor een leerproces dat duurzamer is met blijvend resultaat op de lange termijn.

Wat gebeurt er als ik voor het einde van het programma stop?2022-02-10T09:08:11+01:00

Als je meedoet met het programma, is het belangrijk dat je de intentie hebt om het hele programma van 2 jaar te volgen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je situatie dusdanig verandert dat je niet meer mee kunt doen. In overleg met je coach kun je besluiten te stoppen. Je wordt dan terugverwezen naar je huisarts. Er zullen nooit kosten aan jou worden doorbelast. Als je op een later moment weer mee wilt doen – met een nieuwe groep – dien je hiervoor toestemming te vragen aan je zorgverzekeraar.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?2022-02-10T09:08:22+01:00

Jouw huisarts ontvangt bericht over de start, voortgang en beëindiging of afronding van het programma. Tijdens de tussentijdse evaluatie en het eindgesprek bespreken we samen of je inhoudelijk iets terug wil koppelen. De zorgverzekeraar ontvangt geen inhoudelijke informatie over jouw deelname of de resultaten. De resultaten worden anoniem door het RIVM verzameld voor de landelijke resultaatmeting.

De gegevens die je invoert in de MiGuide app worden verwerkt volgens de AVG. Lees hier onze privacy verklaring.

Als ik geen gebruik wil maken van de MiGuide app, kan ik dan wel meedoen?2022-02-10T09:08:33+01:00

De MiGuide App biedt ondersteuning om jouw doelen op het gebied van leefstijl te behalen. Je kunt bijvoorbeeld uitdagingen aangaan, je voeding checken en je beweging bijhouden. Het is niet verplicht om alles in te vullen, maar we raden je wel aan regelmatig gebruik te maken van de MiGuide app. Het is voor jouw leefstijlcoach ook gemakkelijk om de door jou ingevoerde gegevens te kunnen inzien en je op basis hiervan verder te coachen. Dit gebeurt uiteraard alleen met jouw toestemming.

Wat gebeurt er als ik een bijeenkomst mis?2024-05-22T11:13:34+02:00

Het is je eigen verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk uit het programma te halen. We verwachten dan ook van je dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. Lukt het je een keer niet om erbij te zijn, zorg er dan voor dat je de informatie die je achteraf ontvangt van je coach, goed doorneemt.

Mis je een één op één gesprek? Dan wordt deze in overleg met jou verzet naar een ander moment.

Goed om te weten: voordat je kunt deelnemen aan het onderhoudsprogramma is het noodzakelijk dat je de meeste bijeenkomsten uit het basisprogramma hebt bijgewoond.

 

Is sporten ook een onderdeel van het programma?2024-05-22T11:09:25+02:00

De begeleiding bij het bewegen zelf valt buiten dit programma. Voor het zoeken van geschikt beweegaanbod in de omgeving werkt de leefstijlcoach samen met een buurtsportcoach. Tijdens de groepsbijeenkomst ‘Kom in beweging’ bespreken we hoe het op dit moment gaat met bewegen. Je krijgt ook tips hoe je meer kunt gaan bewegen.

Ik heb moeite met computers. Is dat een probleem?2024-05-22T11:08:34+02:00

Enige computervaardigheid is bij CooL-MiGuide wel handig. Via e-mail ontvang je uitnodigingen voor de groepsbijeenkomsten en ook het communiceren van opdrachten en huiswerk gaat veelal via e-mail. Ook ontmoeten we elkaar meestal digitaal via het programma Teams. Je krijgt de uitleg van dit programma toegestuurd via e-mail. Lukt het niet om Teams te installeren? Medewerkers van onze Service Desk zitten klaar om jou persoonlijk op weg te helpen.

Waarom zijn er online gesprekken en bijeenkomsten?2022-02-10T11:24:48+01:00

Tijdens Corona bieden wij het CooL programma online aan, zodat je aan de slag kunt met je leefstijl vanuit je vertrouwde omgeving.

Waar zijn de gesprekken en bijeenkomsten?2022-02-10T09:09:34+01:00

We bieden het CooL programma zoveel mogelijk online aan. Dat wil zeggen dat de meeste gesprekken en bijeenkomsten te volgen zijn via Teams, vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Als er fysieke bijeenkomsten georganiseerd worden, zal dit altijd in de buurt van je huisartsenpraktijk zijn.

Is deelnemen aan CooL-MiGuide echt helemaal gratis?2024-05-22T11:06:42+02:00

Ja! Het is helemaal gratis. Als je voldoet aan de voorwaarden hieronder wordt CooL-MiGuide volledig vergoed vanuit ieders basisverzekering. Het gaat ook niet ten koste van je eigen risico. Ook als je tussentijds stopt met het programma zijn hier geen kosten aan verbonden. Uiteraard vragen en verwachten we dat je de intentie hebt om het programma af te maken als je ermee start.

De voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Wat kan ik verwachten tijdens de groepsbijeenkomsten?2024-05-22T11:05:41+02:00

Bij het CooL programma is de groep erg belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat interventies effectiever zijn wanneer deelnemers met gelijkgestemden in contact komen en ervaringen uitwisselen. Daarom staat tijdens de groepsbijeenkomsten de interactie tussen de deelnemers centraal. Er wordt altijd gestart met een stukje theorie, waarna de deelnemers met elkaar en met de coach in gesprek gaan.

Hoeveel tijd kost het mij als ik meedoe met het programma?2024-05-22T11:04:30+02:00

Het programma duurt 2 jaar. In die 2 jaar zijn er regelmatig één op één gesprekken en groepsbijeenkomsten. In de eerste 8 maanden, tijdens het ‘basisprogramma’ heb je 1x per maand een groepsbijeenkomst. Daarna, in het ‘onderhoudsprogramma’ is dit 1x per 2 maanden. Tussendoor heb je één op één gesprekken met je leefstijlcoach.

Hou er rekening mee dat je gemiddeld 1 uur per week bezig bent met het maken van opdrachten, het lezen van achtergrondinformatie en het bijwonen van bijeenkomsten. Daarnaast ben je natuurlijk dagelijks bezig met het nemen van kleine stapjes om gezonde gewoontes aan te leren. Hoeveel tijd dit vraagt hangt helemaal af van jouw doelen en jouw situatie. Je bespreekt met je leefstijlcoach wat de stapjes zijn die bij jou passen en die voor jou haalbaal zijn.

Welk resultaat kan ik verwachten als ik meedoe aan het CooL programma?2022-02-10T09:11:03+01:00

Het resultaat wordt gemeten in kwaliteit van slaap, ervaring van stress en mate van lichaamsbeweging, gewicht en buikomvang. Daarbij ligt de focus op positieve en duurzame gedragsverandering en is gewichtsverlies het uiteindelijke resultaat maar niet het enige doel.

Wanneer kan ik starten?2023-04-11T14:12:09+02:00

Als je je aanmeldt voor het CooL programma kun je zelf kiezen met welke groep je wilt meedoen. Binnenkort starten de volgende groepen:

 • Groep 90: start 24 juni 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op maandagen om 19:00 uur

 • Groep 99: start 25 juni 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op dinsdagen om 9:00 uur

 • Groep 122: start 4 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op donderdagen om 13:00 uur

 • Groep 105: start 9 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op dinsdagen om 11:00 uur

 • Groep 103 – Amsterdam: start 12 juli 2024 groepsbijeenkomsten zijn op vrijdagen om 9:00 uur

 • Groep 101: start 10 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op woensdagen om 19:00 uur

 • Groep 111: start 9 september 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op maandagen om 13:00 uur

 • Groep 120 – Turks: start 11 september 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op woensdagen om 12:00 uur

Vragen over CooL-MiGuide Turks:
Wat is CooL-MiGuide Turks?2024-05-22T10:55:41+02:00

CooL-MiGuide Turks is een variant op het CooL-MiGuide programma dat wordt aangeboden door onze Turks sprekende leefstijlcoach Seda. Het programma is ontworpen om mensen met een Turkse achtergrond te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. De inhoud van de bijeenkomsten is gelijk aan de inhoud van de reguliere groepen, maar met aanpassingen die rekening houden met culturele aspecten, zodat de deelnemers volledig ondersteund worden.

Wanneer starten de eerste groepen onder leiding van Seda?2023-11-22T13:53:00+01:00

De eerste groepen onder leiding van Seda gaan van start in januari ’24. Houd deze pagina in de gaten voor de specifieke startdatums van de groepen.

 

Moet ik Nederlands kunnen om deel te nemen aan deze groepen?2023-11-22T17:34:37+01:00

Hoewel de leefstijlcoach Turks spreekt, zijn alle materialen in het Nederlands. Het is dus belangrijk dat je Nederlands kunt lezen en begrijpen om deel te kunnen nemen.

 

 

Hoe kan ik me aanmelden voor de CooL-MiGuide groepen onder leiding van Seda?2024-05-22T10:54:13+02:00

Je kunt je aanmelden op deze pagina. Seda zal dan contact met je opnemen om kennis te maken!

Zijn er kosten verbonden aan de deelname aan CooL-MiGuide Turks?2024-05-22T10:53:35+02:00

Nee! Het is helemaal gratis. Als je voldoet aan de voorwaarden hieronder wordt CooL-MiGuide Turks volledig vergoed vanuit ieders basisverzekering. Het gaat ook niet ten koste van je eigen risico. Ook als je tussentijds stopt met het programma zijn hier geen kosten aan verbonden. Uiteraard vragen en verwachten we dat je de intentie hebt om het programma af te maken als je ermee start.

De voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Vragen over de MiGuide Leren:
Wat is MiGuide Leren2024-06-13T11:46:04+02:00

MiGuide Leren is een online leeromgeving. Als je meedoet met het CooL-MiGuide programma krijg je toegang tot MiGuide Leren, zodat je alles rondom jouw deelname gemakkelijk op één plek terug kunt vinden. Je kunt MiGuide Leren gebruiken op mobiel en desktop, zodat je altijd en overal aan de slag kunt. 

Wat kan ik op MiGuide Leren doen?2024-06-13T11:31:21+02:00

Op MiGuide Leren vind je achtergrondinformatie over de thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten worden besproken. Dit zijn bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en video’s. Ook staan er opdrachten die je helpen om dat wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Op MiGuide Leren kun je bovendien:  

– de planning en Teams-link voor jouw groepsbijeenkomsten vinden  

– één op één gesprekken met je leefstijlcoach inplannen  

Kortom, alles rondom jouw deelname aan CooL-MiGuide! 

Kan ik MiGuide Leren gebruiken als ik geen ervaring heb met een online leeromgeving?2024-06-13T11:31:37+02:00

Absoluut! De leeromgeving is zo ontworpen dat het gemakkelijk in gebruik is. Als je een smartphone, tablet of computer hebt en je kunt internetten, dan kun je ook MiGuide Leren gebruiken. 

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van MiGuide Leren?2024-06-13T11:31:52+02:00

Nee, het gebruik van MiGuide Leren is helemaal gratis als je meedoet met het CooL-MiGuide programma. 

Hoe kan ik me aanmelden voor MiGuide Leren?2024-06-13T11:32:07+02:00

Je kunt MiGuide Leren alleen gebruiken als je deelnemer bent van het CooL-MiGuide programma. Voor de start van het programma krijg je een uitnodiging om je MiGuide Leren account aan te maken. Je hoeft je dus niet extra aan te melden.

Kan mijn leefstijlcoach zien wat ik doe op MiGuide Leren?2024-06-13T11:32:25+02:00

Jij bent de enige die de antwoorden, die je invult bij de opdrachten, kan zien. Je leefstijlcoach kan alleen zien welke leeractiviteiten je hebt afgerond en hoe ver je bent. Zo is je leefstijlcoach op de hoogte van je voortgang en kan hij/zij je nog beter ondersteunen bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen.

Hoe lang blijft mijn toegang tot MiGuide Leren geldig?2024-06-13T11:32:40+02:00

Je hebt gedurende je deelname aan het CooL-MiGuide programma toegang tot MiGuide Leren. Als je klaar bent met het programma, of tussentijds stopt, heb je geen toegang meer tot MiGuide Leren.  

Vragen over de MiGuide app:
Wat is de MiGuide app?2022-01-04T14:49:03+01:00

MiGuide is een app die ondersteunt bij het krijgen van een gezondere leefstijl. Onder andere het voedingsdagboek, het bijhouden van beweging en het stellen van doelen en uitdagingen helpt hierbij. Ook is de de digitale assistent Noor 24 uur per dag in de app beschikbaar om antwoord te geven op alle vragen.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van MiGuide?2022-01-04T14:48:10+01:00

MiGuide helpt bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Een gezondere leefstijl zorgt ervoor dat je je fitter en energieker gaat voelen en je kunt er gewicht door verliezen! Verder geeft de MiGuide app inzicht in je eigen situatie, waardoor je meer regie over je gezondheid krijgt.

Kan ik de app gebruiken als mijn huisarts niet met MiGuide werkt?2022-03-28T12:36:01+02:00

Als jouw huisarts (nog) niet met MiGuide werkt, kun je gewoon aan de slag met de app! De app kan dan alleen niet gekoppeld worden aan jouw medisch dossier, waardoor een aantal belangrijke functies niet beschikbaar zijn. Als je aan ons doorgeeft wie je huisarts is, kunnen wij contact opnemen met de praktijk om MiGuide aan te bieden. Dit kan via .

Ik krijg de melding dat mijn e-mailadres al bestaat, wat nu?2022-01-04T14:42:28+01:00

Waarschijnlijk heb je je al eens eerder bij ons aangemeld. Weet je je wachtwoord niet meer? Klik in de app op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een nieuwe verificatiecode per e-mail. Vervolgens kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Lukt dit niet? Neem dan contact op met onze Service Desk op 085-0066872 of .

Hoe kan ik me afmelden voor de medische vragenlijsten?2022-01-04T12:24:09+01:00

Als je liever geen vragenlijsten meer per e-mail wilt ontvangen, dan kun je je hiervoor afmelden door in de MiGuide app linksboven naar het menu te gaan. Klik vervolgens op “voorkeuren” en zet daar het schuifje achter “ik wil vragenlijsten via e-mail ontvangen” uit.

Wat kan ik doen als ik mijn pincode ben vergeten?2022-01-04T14:44:03+01:00

Als je je pincode bent vergeten, dien je app te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Als je dan weer inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, kun je een nieuwe pincode aanmaken.

Wat kan ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?2022-01-04T14:44:24+01:00

Klik in de app op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een nieuwe verificatiecode per e-mail. Vervolgens kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Ik heb problemen met koppelen, wat kan ik daaraan doen?2022-01-04T14:45:43+01:00

Als de koppelcode een foutmelding geeft, betekent het dat de gegevens in de code die je van je zorgverlener hebt ontvangen niet overeenkomen met wat je zelf hebt ingevoerd in de app. Neem contact op met je zorgverlener voor een nieuwe koppelcode of stuur een mail naar . Dan regelen wij dit voor je!

Hoe kan ik contact opnemen met MiGuide?2022-03-28T12:40:16+02:00

Heb je hulp nodig bij het installeren of gebruiken van de app? Of heb je ergens anders een vraag over? Onze Service Desk is van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00 uur bereikbaar op 085-0066872 en op .

Je kunt ook je gegevens hier achterlaten en dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

Veelgestelde vragen

Vragen over het CooL-MiGuide programma
Is het CooL programma geschikt voor mij?2024-05-22T11:02:49+02:00

Het CooL programma is geschikt voor jou als je je gezonder en fitter wilt voelen en je gemotiveerd bent om de komende 2 jaar actief met je leefstijl aan de slag te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je de Nederlandse taal machig bent. Alle bijeenkomsten zijn online, dus het is fijn als je al redelijk digitaal vaardig bent en in het bezit bent van een smartphone (voor het gebruiken van de MiGuide app).

Om in aanmerking te komen voor volledige vergoeding vanuit de basisverzekering, zijn er een aantal voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden voor vergoeding, maar wil je toch deelnemen? Neem dan contact met ons op voor de tarieven: .

Hoe is het programma opgebouwd?2024-05-22T10:57:58+02:00

Het CooL-MiGuide programma bestaat uit 2 fases. In de eerste fase heb je vaker contact met je leefstijlcoach en krijg je veel informatie en opdrachten om te ervaren hoe je gezonde gewoontes kunt aanleren. Na deze fase heb je een heleboel tools tot je beschikking en werk je steeds meer zelfstandig aan je doelen. Uiteraard staat je leefstijlcoach altijd voor je klaar en kun je tussendoor hulp vragen aan je groepsgenoten.

Basisprogramma (8 maanden)
– Intakegesprek
– 8 groepsbijeenkomsten
– 4 één op één gesprekken met je leefstijlcoach

Onderhoudsprogramma (16 maanden)
– 8 groepsbijeenkomsten
– 6 één op één gesprekken met je leefstijlcoach

Waarom duurt het leefstijlprogramma CooL-MiGuide 2 jaar?2024-05-22T11:12:40+02:00

Misschien heb je het zelf al eens ervaren: gewoontes veranderen is hartstikke lastig! Het is belangrijk dat je kleine stapjes zet om steeds dichter bij jouw doel te komen. Tijdens de eerste 8 maanden word je daar intensief bij geholpen. Hierna is de onderhoudsfase, waarin je wat minder vaak contact hebt met je leefstijlcoach en je groep, maar waarin je toch nog regelmatig bij elkaar komt om jouw gezonde leefstijl vol te blijven houden.

Hoe vaak word ik gewogen?2022-02-10T09:07:39+01:00

Dit is geen afvalprogramma. Om het ‘dieetdenken’ zoveel mogelijk los te laten, wegen we je alleen op een aantal vaste momenten: tijdens de intake, bij de tussentijdse evaluatie en aan het einde van het programma. We noteren dan ook je taille-omvang. Op deze momenten meten we ook het resultaat als geheel. Je mag jezelf natuurlijk tussendoor wegen, maar hou daarbij in gedachten dat er ook resultaten zijn, die je niet op de weegschaal ziet! Je gaat namelijk met heel andere processen aan de slag, dan alleen met gewichtsverlies.

Krijg ik een voedingsschema?2024-05-22T11:11:22+02:00

CooL-MiGuide is geen dieetprogramma dat jou vertelt wat je wel en niet moet doen. Het is een programma dat jou met behulp van een leefstijlcoach helpt om zelf gezonde keuzes te maken. Je coach vertelt jou dus niet wat je wel of niet mag eten, maar leert je op basis van welke informatie jij deze keuzes zelf kunt maken. Het is belangrijk om te leren begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en te ontdekken hoe je hier zelf verandering in kunt brengen. Dit zorgt voor een leerproces dat duurzamer is met blijvend resultaat op de lange termijn.

Wat gebeurt er als ik voor het einde van het programma stop?2022-02-10T09:08:11+01:00

Als je meedoet met het programma, is het belangrijk dat je de intentie hebt om het hele programma van 2 jaar te volgen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je situatie dusdanig verandert dat je niet meer mee kunt doen. In overleg met je coach kun je besluiten te stoppen. Je wordt dan terugverwezen naar je huisarts. Er zullen nooit kosten aan jou worden doorbelast. Als je op een later moment weer mee wilt doen – met een nieuwe groep – dien je hiervoor toestemming te vragen aan je zorgverzekeraar.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?2022-02-10T09:08:22+01:00

Jouw huisarts ontvangt bericht over de start, voortgang en beëindiging of afronding van het programma. Tijdens de tussentijdse evaluatie en het eindgesprek bespreken we samen of je inhoudelijk iets terug wil koppelen. De zorgverzekeraar ontvangt geen inhoudelijke informatie over jouw deelname of de resultaten. De resultaten worden anoniem door het RIVM verzameld voor de landelijke resultaatmeting.

De gegevens die je invoert in de MiGuide app worden verwerkt volgens de AVG. Lees hier onze privacy verklaring.

Als ik geen gebruik wil maken van de MiGuide app, kan ik dan wel meedoen?2022-02-10T09:08:33+01:00

De MiGuide App biedt ondersteuning om jouw doelen op het gebied van leefstijl te behalen. Je kunt bijvoorbeeld uitdagingen aangaan, je voeding checken en je beweging bijhouden. Het is niet verplicht om alles in te vullen, maar we raden je wel aan regelmatig gebruik te maken van de MiGuide app. Het is voor jouw leefstijlcoach ook gemakkelijk om de door jou ingevoerde gegevens te kunnen inzien en je op basis hiervan verder te coachen. Dit gebeurt uiteraard alleen met jouw toestemming.

Wat gebeurt er als ik een bijeenkomst mis?2024-05-22T11:13:34+02:00

Het is je eigen verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk uit het programma te halen. We verwachten dan ook van je dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. Lukt het je een keer niet om erbij te zijn, zorg er dan voor dat je de informatie die je achteraf ontvangt van je coach, goed doorneemt.

Mis je een één op één gesprek? Dan wordt deze in overleg met jou verzet naar een ander moment.

Goed om te weten: voordat je kunt deelnemen aan het onderhoudsprogramma is het noodzakelijk dat je de meeste bijeenkomsten uit het basisprogramma hebt bijgewoond.

 

Is sporten ook een onderdeel van het programma?2024-05-22T11:09:25+02:00

De begeleiding bij het bewegen zelf valt buiten dit programma. Voor het zoeken van geschikt beweegaanbod in de omgeving werkt de leefstijlcoach samen met een buurtsportcoach. Tijdens de groepsbijeenkomst ‘Kom in beweging’ bespreken we hoe het op dit moment gaat met bewegen. Je krijgt ook tips hoe je meer kunt gaan bewegen.

Ik heb moeite met computers. Is dat een probleem?2024-05-22T11:08:34+02:00

Enige computervaardigheid is bij CooL-MiGuide wel handig. Via e-mail ontvang je uitnodigingen voor de groepsbijeenkomsten en ook het communiceren van opdrachten en huiswerk gaat veelal via e-mail. Ook ontmoeten we elkaar meestal digitaal via het programma Teams. Je krijgt de uitleg van dit programma toegestuurd via e-mail. Lukt het niet om Teams te installeren? Medewerkers van onze Service Desk zitten klaar om jou persoonlijk op weg te helpen.

Waarom zijn er online gesprekken en bijeenkomsten?2022-02-10T11:24:48+01:00

Tijdens Corona bieden wij het CooL programma online aan, zodat je aan de slag kunt met je leefstijl vanuit je vertrouwde omgeving.

Waar zijn de gesprekken en bijeenkomsten?2022-02-10T09:09:34+01:00

We bieden het CooL programma zoveel mogelijk online aan. Dat wil zeggen dat de meeste gesprekken en bijeenkomsten te volgen zijn via Teams, vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Als er fysieke bijeenkomsten georganiseerd worden, zal dit altijd in de buurt van je huisartsenpraktijk zijn.

Is deelnemen aan CooL-MiGuide echt helemaal gratis?2024-05-22T11:06:42+02:00

Ja! Het is helemaal gratis. Als je voldoet aan de voorwaarden hieronder wordt CooL-MiGuide volledig vergoed vanuit ieders basisverzekering. Het gaat ook niet ten koste van je eigen risico. Ook als je tussentijds stopt met het programma zijn hier geen kosten aan verbonden. Uiteraard vragen en verwachten we dat je de intentie hebt om het programma af te maken als je ermee start.

De voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Wat kan ik verwachten tijdens de groepsbijeenkomsten?2024-05-22T11:05:41+02:00

Bij het CooL programma is de groep erg belangrijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat interventies effectiever zijn wanneer deelnemers met gelijkgestemden in contact komen en ervaringen uitwisselen. Daarom staat tijdens de groepsbijeenkomsten de interactie tussen de deelnemers centraal. Er wordt altijd gestart met een stukje theorie, waarna de deelnemers met elkaar en met de coach in gesprek gaan.

Hoeveel tijd kost het mij als ik meedoe met het programma?2024-05-22T11:04:30+02:00

Het programma duurt 2 jaar. In die 2 jaar zijn er regelmatig één op één gesprekken en groepsbijeenkomsten. In de eerste 8 maanden, tijdens het ‘basisprogramma’ heb je 1x per maand een groepsbijeenkomst. Daarna, in het ‘onderhoudsprogramma’ is dit 1x per 2 maanden. Tussendoor heb je één op één gesprekken met je leefstijlcoach.

Hou er rekening mee dat je gemiddeld 1 uur per week bezig bent met het maken van opdrachten, het lezen van achtergrondinformatie en het bijwonen van bijeenkomsten. Daarnaast ben je natuurlijk dagelijks bezig met het nemen van kleine stapjes om gezonde gewoontes aan te leren. Hoeveel tijd dit vraagt hangt helemaal af van jouw doelen en jouw situatie. Je bespreekt met je leefstijlcoach wat de stapjes zijn die bij jou passen en die voor jou haalbaal zijn.

Welk resultaat kan ik verwachten als ik meedoe aan het CooL programma?2022-02-10T09:11:03+01:00

Het resultaat wordt gemeten in kwaliteit van slaap, ervaring van stress en mate van lichaamsbeweging, gewicht en buikomvang. Daarbij ligt de focus op positieve en duurzame gedragsverandering en is gewichtsverlies het uiteindelijke resultaat maar niet het enige doel.

Wanneer kan ik starten?2023-04-11T14:12:09+02:00

Als je je aanmeldt voor het CooL programma kun je zelf kiezen met welke groep je wilt meedoen. Binnenkort starten de volgende groepen:

 • Groep 90: start 24 juni 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op maandagen om 19:00 uur

 • Groep 99: start 25 juni 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op dinsdagen om 9:00 uur

 • Groep 122: start 4 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op donderdagen om 13:00 uur

 • Groep 105: start 9 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op dinsdagen om 11:00 uur

 • Groep 103 – Amsterdam: start 12 juli 2024 groepsbijeenkomsten zijn op vrijdagen om 9:00 uur

 • Groep 101: start 10 juli 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op woensdagen om 19:00 uur

 • Groep 111: start 9 september 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op maandagen om 13:00 uur

 • Groep 120 – Turks: start 11 september 2024 online groepsbijeenkomsten zijn op woensdagen om 12:00 uur

Vragen over CooL-MiGuide Turks
Wat is CooL-MiGuide Turks?2024-05-22T10:55:41+02:00

CooL-MiGuide Turks is een variant op het CooL-MiGuide programma dat wordt aangeboden door onze Turks sprekende leefstijlcoach Seda. Het programma is ontworpen om mensen met een Turkse achtergrond te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. De inhoud van de bijeenkomsten is gelijk aan de inhoud van de reguliere groepen, maar met aanpassingen die rekening houden met culturele aspecten, zodat de deelnemers volledig ondersteund worden.

Wanneer starten de eerste groepen onder leiding van Seda?2023-11-22T13:53:00+01:00

De eerste groepen onder leiding van Seda gaan van start in januari ’24. Houd deze pagina in de gaten voor de specifieke startdatums van de groepen.

 

Moet ik Nederlands kunnen om deel te nemen aan deze groepen?2023-11-22T17:34:37+01:00

Hoewel de leefstijlcoach Turks spreekt, zijn alle materialen in het Nederlands. Het is dus belangrijk dat je Nederlands kunt lezen en begrijpen om deel te kunnen nemen.

 

 

Hoe kan ik me aanmelden voor de CooL-MiGuide groepen onder leiding van Seda?2024-05-22T10:54:13+02:00

Je kunt je aanmelden op deze pagina. Seda zal dan contact met je opnemen om kennis te maken!

Zijn er kosten verbonden aan de deelname aan CooL-MiGuide Turks?2024-05-22T10:53:35+02:00

Nee! Het is helemaal gratis. Als je voldoet aan de voorwaarden hieronder wordt CooL-MiGuide Turks volledig vergoed vanuit ieders basisverzekering. Het gaat ook niet ten koste van je eigen risico. Ook als je tussentijds stopt met het programma zijn hier geen kosten aan verbonden. Uiteraard vragen en verwachten we dat je de intentie hebt om het programma af te maken als je ermee start.

De voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt overgewicht (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast (een verhoogd risico op) diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu, artrose of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm. en voor mannen: meer dan 102 cm.);
 • Of je hebt ernstig overgewicht (een BMI van meer dan 30).

Je kunt dan een doorverwijzing opvragen bij je huisarts.

Vragen over de MiGuide Leren:
Wat is MiGuide Leren2024-06-13T11:46:04+02:00

MiGuide Leren is een online leeromgeving. Als je meedoet met het CooL-MiGuide programma krijg je toegang tot MiGuide Leren, zodat je alles rondom jouw deelname gemakkelijk op één plek terug kunt vinden. Je kunt MiGuide Leren gebruiken op mobiel en desktop, zodat je altijd en overal aan de slag kunt. 

Wat kan ik op MiGuide Leren doen?2024-06-13T11:31:21+02:00

Op MiGuide Leren vind je achtergrondinformatie over de thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten worden besproken. Dit zijn bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en video’s. Ook staan er opdrachten die je helpen om dat wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Op MiGuide Leren kun je bovendien:  

– de planning en Teams-link voor jouw groepsbijeenkomsten vinden  

– één op één gesprekken met je leefstijlcoach inplannen  

Kortom, alles rondom jouw deelname aan CooL-MiGuide! 

Kan ik MiGuide Leren gebruiken als ik geen ervaring heb met een online leeromgeving?2024-06-13T11:31:37+02:00

Absoluut! De leeromgeving is zo ontworpen dat het gemakkelijk in gebruik is. Als je een smartphone, tablet of computer hebt en je kunt internetten, dan kun je ook MiGuide Leren gebruiken. 

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van MiGuide Leren?2024-06-13T11:31:52+02:00

Nee, het gebruik van MiGuide Leren is helemaal gratis als je meedoet met het CooL-MiGuide programma. 

Hoe kan ik me aanmelden voor MiGuide Leren?2024-06-13T11:32:07+02:00

Je kunt MiGuide Leren alleen gebruiken als je deelnemer bent van het CooL-MiGuide programma. Voor de start van het programma krijg je een uitnodiging om je MiGuide Leren account aan te maken. Je hoeft je dus niet extra aan te melden.

Kan mijn leefstijlcoach zien wat ik doe op MiGuide Leren?2024-06-13T11:32:25+02:00

Jij bent de enige die de antwoorden, die je invult bij de opdrachten, kan zien. Je leefstijlcoach kan alleen zien welke leeractiviteiten je hebt afgerond en hoe ver je bent. Zo is je leefstijlcoach op de hoogte van je voortgang en kan hij/zij je nog beter ondersteunen bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen.

Hoe lang blijft mijn toegang tot MiGuide Leren geldig?2024-06-13T11:32:40+02:00

Je hebt gedurende je deelname aan het CooL-MiGuide programma toegang tot MiGuide Leren. Als je klaar bent met het programma, of tussentijds stopt, heb je geen toegang meer tot MiGuide Leren.  

Vragen over de MiGuide app:
Wat is de MiGuide app?2022-01-04T14:49:03+01:00

MiGuide is een app die ondersteunt bij het krijgen van een gezondere leefstijl. Onder andere het voedingsdagboek, het bijhouden van beweging en het stellen van doelen en uitdagingen helpt hierbij. Ook is de de digitale assistent Noor 24 uur per dag in de app beschikbaar om antwoord te geven op alle vragen.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van MiGuide?2022-01-04T14:48:10+01:00

MiGuide helpt bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Een gezondere leefstijl zorgt ervoor dat je je fitter en energieker gaat voelen en je kunt er gewicht door verliezen! Verder geeft de MiGuide app inzicht in je eigen situatie, waardoor je meer regie over je gezondheid krijgt.

Kan ik de app gebruiken als mijn huisarts niet met MiGuide werkt?2022-03-28T12:36:01+02:00

Als jouw huisarts (nog) niet met MiGuide werkt, kun je gewoon aan de slag met de app! De app kan dan alleen niet gekoppeld worden aan jouw medisch dossier, waardoor een aantal belangrijke functies niet beschikbaar zijn. Als je aan ons doorgeeft wie je huisarts is, kunnen wij contact opnemen met de praktijk om MiGuide aan te bieden. Dit kan via .

Ik krijg de melding dat mijn e-mailadres al bestaat, wat nu?2022-01-04T14:42:28+01:00

Waarschijnlijk heb je je al eens eerder bij ons aangemeld. Weet je je wachtwoord niet meer? Klik in de app op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een nieuwe verificatiecode per e-mail. Vervolgens kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Lukt dit niet? Neem dan contact op met onze Service Desk op 085-0066872 of .

Hoe kan ik me afmelden voor de medische vragenlijsten?2022-01-04T12:24:09+01:00

Als je liever geen vragenlijsten meer per e-mail wilt ontvangen, dan kun je je hiervoor afmelden door in de MiGuide app linksboven naar het menu te gaan. Klik vervolgens op “voorkeuren” en zet daar het schuifje achter “ik wil vragenlijsten via e-mail ontvangen” uit.

Wat kan ik doen als ik mijn pincode ben vergeten?2022-01-04T14:44:03+01:00

Als je je pincode bent vergeten, dien je app te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Als je dan weer inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, kun je een nieuwe pincode aanmaken.

Wat kan ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?2022-01-04T14:44:24+01:00

Klik in de app op ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een nieuwe verificatiecode per e-mail. Vervolgens kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Ik heb problemen met koppelen, wat kan ik daaraan doen?2022-01-04T14:45:43+01:00

Als de koppelcode een foutmelding geeft, betekent het dat de gegevens in de code die je van je zorgverlener hebt ontvangen niet overeenkomen met wat je zelf hebt ingevoerd in de app. Neem contact op met je zorgverlener voor een nieuwe koppelcode of stuur een mail naar . Dan regelen wij dit voor je!

Hoe kan ik contact opnemen met MiGuide?2022-03-28T12:40:16+02:00

Heb je hulp nodig bij het installeren of gebruiken van de app? Of heb je ergens anders een vraag over? Onze Service Desk is van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00 uur bereikbaar op 085-0066872 en op .

Je kunt ook je gegevens hier achterlaten en dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

HEB JE ANDERE EEN VRAAG?

Neem contact met ons op!

Heb je een klacht?

Vul dan het contactformulier in en vermeld bij het onderwerp “klacht”. Wij zullen zo snel mogelijk en tenminste binnen de wettelijke termijn van 6 weken schriftelijk reageren en je klacht naar tevredenheid oplossen. Wij zijn aangesloten bij Klachtenportaal Zorg, zodat je eventueel ondersteuning kunt aanvragen bij een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Voor meer informatie over de klachtenprocedure van zorgaanbieders, verwijzen we je graag naar de website van Klachtenportaal Zorg.

IETS VOOR JOU?

Door het invullen van onderstaand formulier geef je aan dat je interesse hebt om mee te doen met het CooL-MiGuide programma. Je ontvangt een e-mail van ons, met daarin alle informatie over het programma en hoe je kunt deelnemen.