Seda Cengiz

“Sinds mijn start als diëtist in 2010 heb ik me voortdurend ingezet in mijn vakgebied. Een bijzonder moment deed zich voor in 2016, toen een cliënt tijdens onze intake direct opmerkte: “Met uw kalme stemgebruik, warme uitstraling en deskundige aanpak, zou u een fantastische leefstijlcoach zijn.” Deze woorden hebben een blijvende indruk op mij achtergelaten. Ze hebben mij aangemoedigd om een opleiding tot leefstijlcoach te volgen. Die stap wakkerde een nog grotere leergierigheid in mij aan en het leidde tot mijn besluit om een master in toegepaste psychologie te beginnen, om mijn kennis en vaardigheden verder te verdiepen. 

Mijn keuze om leefstijlcoach te worden, vloeit voort uit mijn jarenlange ervaring als diëtist. Gedurende deze tijd heb ik inzicht gekregen in de complexe levensverhalen van mensen en hoe diverse factoren elkaar beïnvloeden. Deze ervaring heeft een diepere fascinatie en passie aangewakkerd voor het begeleiden van individuen naar een positievere levenswijze. Het is de voldoening die voortkomt uit het zien van persoonlijke groei en verbetering bij mijn cliënten, die mij heeft geïnspireerd om de overstap naar leefstijl coaching te maken.” 

Missie 

“Mijn missie als leefstijlcoach is om mensen te inspireren en te begeleiden op hun reis naar evenwichtiger, gezonder en vervuld leven. Door middel van holistisch denken erkennen we dat ware welzijn voorkomt uit de harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Mijn aanpak richt zich niet alleen op fysieke gezondheid door voeding en beweging maar omarmt ook mentale helderheid en emotioneel welbevindingen.  

Ik verbind me ertoe om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin cliënten zich gesterkt voelen om hun diepste potentieel te verkennen en te realiseren. Door persoonlijke doelen en waarden te respecteren, streef ik ernaar elke client te begeleiden naar een duurzaam gezonde leefstijl die harmonieert met hun unieke levensverhaal.” 

Levensmotto:  

“Met aandacht voor het nu, omarm je de toekomst – leef bewust, leef volledig.”  

Wat is de toegevoegde waarde van leefstijlcoaching en MiGuide CooL volgens jou?  

Met jarenlange ervaring als diëtist heb ik een breed spectrum aan cliënten begeleid, variërend van mensen met gezondheidsuitdagingen tot cliënten die gewoon streven naar een gezondere levensstijl. Ik heb gezien dat zonder een holistische aanpak en levensstijlaanpassingen, veel cliënten uiteindelijk terugvallen in oude patronen. Dit heeft mij doen inzien hoe essentieel een holistische benadering is; het transformeert mijn rol van diëtist naar die van leefstijlcoach.  

De pandemie heeft een verschuiving naar online mogelijkheden teweeggebracht, wat ons toelaat om een bredere groep mensen te bereiken zonder de beperkingen van fysieke afstand. Voorheen reisden cliënten uit steden als Den Haag en Almere naar Zaandam voor het GLI CooL programma, wat tijd en kosten met zich meebracht. Nu, met de mogelijkheid om het programma online aan te bieden, kunnen we deze barrières wegnemen. Dit maakt de weg vrij voor een toegankelijkere en kostenbesparende manier om een gezonde levensstijl te bevorderen, hiervoor hebben veel te danken aan MiGuide CooL.” 

Wat is een gezonde leefstijl volgens jou? 

Een gezonde levensstijl volgens mij houdt een integrale aanpak in die een voedzaam dieet, regelmatige beweging, mentaal welzijn, kwalitatieve slaap, sociale connecties, zelfzorg, duurzaam leven, en persoonlijke groei omarmt. Al deze elementen zijn onderling verbonden en dragen samen bij aan een algehele gezondheid. Als leefstijlcoach en diëtist richt ik me op het creëren van een compleet leefstijlplan dat al deze domeinen bestrijkt. 

Opleidingen 

  • Voeding en diëtetiek aan Hogeschool van Amsterdam 
  • Cursus leefstijlcoaching 
  • Toegepaste psychologie aan Uskudar Universiteit 

“Als leefstijlcoach wil ik mensen inspireren en begeleiden op hun reis naar evenwichtiger, gezonder en vervuld leven.”

IETS VOOR JOU?

Door het invullen van onderstaand formulier geef je aan dat je interesse hebt om mee te doen met het MiGuide CooL-programma. Je ontvangt een e-mail van ons, met daarin alle informatie over het programma en hoe je kunt deelnemen.