De ervaring van Dominique

Dominique is 60 jaar en werkt nu 1 jaar bij MiGuide als leefstijlcoach. Samen met haar collega’s helpt ze deelnemers bewuste keuzes te maken en hun doelen te behalen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

Hoe werkt het MiGuide CooL programma?

Met het MiGuide CooL programma word je twee jaar begeleid door een leefstijlcoach. Samen werk je aan het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Dit gebeurt met name online, in zowel individuele sessies als groepssessies. Als groep ga je aan de slag met het aanleren van gezonde gewoontes, maar leer je ook om die vast te houden!

Dominique Leefstijlcoach
“Met het CooL programma werk je aan een gezonde leefstijl, daar heb je je leven lang profijt van.”

Dominique over het programma: “Als iemand zich aanmeldt beginnen we altijd met een kennismakingsgesprek. Daarna doen we een intake, waarbij we samen kijken wat al goed gaat en wat nog beter kan. Dit doen we op het gebied van voeding, beweging, maar ook slaap en ontspanning. Na de intake starten de groepssessies, deze zijn in het begin om de twee of drie weken en verderop in het programma ongeveer iedere zes weken. Ondertussen worden ook de één op één sessies tussen mij en de deelnemer gepland.”

In de groepssessies behandelen de leefstijlcoaches op een informatieve en inspirerende manier alle thema’s rondom leefstijl en gedragsverandering. De focus ligt niet alleen op voeding en bewegen. “Wat mij betreft is ontspanning één van de belangrijkste pijlers van je leefstijl” aldus Dominique.

”Als groep ga je aan de slag met het aanleren van gezonde gewoontes, maar leer je ook om die vast te houden!”

Kleine stapjes, groot effect

Voor Dominique is het belangrijkste voordeel van het MiGuide CooL programma dat de focus niet ligt op afvallen, maar op de complete leefstijl. Veel afvalprogramma’s hebben een begin en een eind. De deelnemer valt veel kilo’s af, maar na afloop val je terug in oude patronen en vliegen de kilo’s er weer aan. “Met het CooL programma werk je aan een blijvende gezonde leefstijl, daar heb je je leven lang profijt van.”

Door kleine stapjes te maken is het effect voor de deelnemers groot. “Het gaat er niet om dat je bijvoorbeeld nooit meer taart mag eten. Dat houdt niemand vol. Maar wat kan je aanpassen om wel gezonder te leven? Misschien is dat één stuk taart per maand. Zo doe je steeds kleine aanpassingen in je vaste gewoontes. Samen zetten we gewoontegedrag om naar gezonder gedrag.”

Deze kleine stappen zijn een eye opener voor veel deelnemers. Maar het geeft soms ook wat onrust, omdat ze snel effect willen zien. “Met dit programma ben je langer bezig om nieuw gedrag aan te leren, maar je houd het gemakkelijker je hele leven vol. Als je hier gemotiveerd voor bent is het programma echt iets voor jou” zegt Dominique.

Haalbare, persoonlijke doelen

Met iedere deelnemer stemt Dominique een persoonlijk doel af. Dit kan zijn dat de deelnemer zich gezonder wil voelen, of toch wil afvallen. “Het grote doel splitst de deelnemer dan weer op in kleinere doelen, zoals ‘gezond eten’ en ‘meer bewegen’. Ook deze doelen moeten nog kleiner. Bijvoorbeeld, ‘ik neem elke dag 2 stuks fruit en ik ga 3 keer per week op de fiets naar het werk’’, vertelt Dominique. Het gebruik van de MiGuide App helpt hierbij. Door elke dag te werken aan jouw persoonlijke uitdagingen, leer je stapje voor stapje gezonder te leven.”

Dominique vervolgt: “Bij iedere groepssessie starten we met hoe het bij iedereen gaat. Hier geef ik altijd een positieve draai aan, want het is hartstikke moeilijk om gewoontes te veranderen. Alles wat een deelnemer doet is al goed.”

De leukste reactie die Dominique hoorde was tijdens een intake. Een deelnemer dronk iedere dag 4 glazen alcohol. Ze zei tegen Dominique: “Ja, nu ga je zeker zeggen dat ik dat niet meer mag doen.” Dominique’s reactie was meteen dat iets verbieden niet de bedoeling is van dit programma, dus ze vroeg haar wat ze zelf haalbaar vond om te minderen. “Ik zou al blij zijn geweest als ze voor drie glazen was gegaan, maar ze zei zelfs twee! Oké, dan gaan we voor twee glazen alcohol per dag, zei ik.” Daarop reageerde ze: “Meen je dat nou? Mag ik van jou gewoon alcohol drinken?”. “En dat is voor mij de kern van het CooL programma. We verbieden niet, maar kijken per persoon wat haalbaar is. Zo wordt het voor de deelnemer makkelijker, maar heeft het ook op de lange termijn een groter effect.”

”We verbieden niet, maar kijken per persoon wat haalbaar is. Zo wordt het voor de deelnemer makkelijker, maar heeft het ook op de lange termijn een groter effect.”

IETS VOOR JOU?

Door het invullen van onderstaand formulier geef je aan dat je interesse hebt om mee te doen met het MiGuide CooL-programma. Je ontvangt een e-mail van ons, met daarin alle informatie over het programma en hoe je kunt deelnemen.

“Focus op leefstijl en zelfredzaamheid gaat de huisartspraktijk veel winst opleveren”

ARJEN HUIZINGA, Directeur MiGuide

“Wij werken met MiGuide omdat de patiënt meer aan het roer staat door de inzichten in zijn diabetes.”

DAVID REIJMERINK, Huisartsen Warmenhuizen