De ervaring van huisarts Mariska Brinkers

Mariska Brinkers is al ruim 20 jaar huisarts. Daarnaast is ze kaderarts diabetes. Haar praktijk werkt samen met MiGuide om mensen met diabetes een gezonde leefstijl aan te leren. Ze vindt het belangrijk om meer bekendheid te creëren voor een gezonde leefstijl en deelt in dit artikel haar ervaringen over het MiGuide CooL-programma.

Mariska BrinkersHuisarts
“Mijn droom is dat mensen minder vaak diabetes krijgen en dat zij fitter, gezonder en blijer door het leven gaan.”

Leven met diabetes

Mariska heeft zelf onderzoek gedaan naar ‘leven met diabetes’ en een aantal andere programma’s rondom diabetes. Daarvan heeft ze geleerd dat er drie belangrijke momenten zijn waarop mensen met diabetes openstaan voor leefstijlbegeleiding. Als eerste is dat het moment waarop ze de diagnose diabetes krijgen. Ten tweede is dat het punt waarop de diabetespatiënt achteruitgaat en hij of zij insuline moet spuiten. Als laatste geldt het moment waarop iemand een complicatie krijgt, zoals een hartinfarct. Op deze momenten is het als huisarts dus slim om het MiGuide CooL-programma onder de aandacht van de patiënt te brengen.

Ook al is Mariska gespecialiseerd in patiënten met diabetes, ze ziet ook kansen voor mensen die (nog) geen diabetes hebben. Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld.

Gevolgen van een ongezonde leefstijl

“Op dit moment zijn er zo’n 1,1 miljoen patiënten met diabetes type 2 in Nederland. Als we met zijn allen zo doorgaan zijn dit er in 2040 wel 1,5 miljoen. Veel mensen weten niet dat voor 40 tot 70% van deze patiënten het proces omkeerbaar is. Door een gezonde leefstijl met meer beweging en gezonde voeding kun je genezen van diabetes type 2”, aldus Mariska.

Door een gezonde(re) leefstijl aan te nemen verkleint de patiënt de kans op overgewicht. Dit verlaagt onder meer het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien zorgt het voor een enorme verbetering van de kwaliteit van leven. Meer informatie hierover is te lezen in het Nationaal Preventieakkoord.

”Door een gezonde(re) leefstijl aan te nemen verkleint de patiënt de kans op overgewicht. Dit verlaagt onder meer het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en kanker.”

Voordelen van het MiGuide CooL-programma

Het MiGuide CooL-programma duurt twee jaar. Tijdens dit traject krijg je als deelnemer begeleiding van de MiGuide-app en een leefstijlcoach. Samen bepaal je wat jij wil veranderen en hoe je dit doel gaat bereiken. Met de MiGuide-app houd je gemakkelijk de voortgang bij. Dit alles zorgt voor een unieke combinatie van zorg, leefstijlcoaching en technologie. Zo sta je er zeker niet alleen voor.

“Ik vind het mooie aan dit leefstijlprogramma de combinatie van individuele gesprekken en groepsgesprekken. Daardoor krijgt de deelnemer van de groep ook steun en wisselen deelnemers eenvoudig ervaringen uit. Bovendien hoor ik van deelnemers dat ze het contact met de leefstijlcoach erg prettig vinden. De coach is niet oordelend, maar juist stimulerend. En dat is cruciaal”, geeft Mariska aan.

Mariska vervolgt: “Ook de combinatie met de MiGuide-app is een groot voordeel. De app geeft de deelnemer tips en reminders voor zijn of haar gekozen doel. Daarnaast is het als huisarts prettig dat de MiGuide-app de connectie maakt met het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Zo is het als huisarts of praktijkondersteuner mogelijk om op de activiteit en doelen van de deelnemer in te spelen.”

Verwachtingen van deelnemers

Mariska vertelt: “Het is belangrijk om de verwachtingen van deelnemers vooraf goed te managen. Zo waren er een aantal deelnemers die dachten dat het een soort beweegcursus is. Of dat de leefstijlcoach mee gaat sporten bijvoorbeeld. De bedoeling van het programma is voornamelijk om kennis over te brengen over een gezonde leefstijl en deelnemers te stimuleren er iets mee te doen.”

Ook vindt Mariska het belangrijk dat mensen die niet enorm digitaal vaardig zijn mee kunnen doen aan dit soort leefstijlprogramma’s. Bij het MiGuide CooL-programma is het wel belangrijk dat je als deelnemer een smartphone hebt en weet hoe e-mail werkt. Maar voor wie daar moeite mee heeft staat de servicedesk klaar, om bijvoorbeeld te helpen met videobellen.

“Ik raad andere huisartsen zeker aan om patiënten door te verwijzen naar het MiGuide CooL-programma. Ik denk dat dit format misschien wel de toekomst is. Het programma stimuleert mensen een gezondere leefstijl aan te nemen. Uiteindelijk is het mijn droom dat mensen minder vaak diabetes krijgen en dat zij fitter, gezonder en blijer door het leven gaan!” – huisarts Mariska Brinkers

Wil jij als huisartsenpraktijk ook samenwerken met MiGuide? Bekijk de voordelen op deze pagina of neem contact met ons op. Wil jij graag deelnemen maar werkt jouw huisarts nog niet samen met MiGuide? Neem dan gerust zelf contact met ons op voor meer informatie.

IETS VOOR JOU?

Door het invullen van onderstaand formulier geef je aan dat je interesse hebt om mee te doen met het MiGuide CooL-programma. Je ontvangt een e-mail van ons, met daarin alle informatie over het programma en hoe je kunt deelnemen.