De ervaring van deelnemer Trudie

Trudie is 68 jaar en neemt sinds begin 2022 deel aan het MiGuide CooL-programma. Ze is een van de deelnemers van de eerste CooL-groep. In dit artikel vertelt Trudie over de meerwaarde van het programma voor haar.

Het is in de zomer van 2021 als Trudie via de huisarts ontdekt dat ze last heeft van een licht verhoogde suiker. Dit wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Wanneer ze op een dag de doktersassistente bezoekt, vertelt die haar over het MiGuide CooL-programma. “Ik ben iemand die vaak denkt: gewoon doen. Dat schoot ook direct door mijn hoofd toen ik de tip over dit CooL-programma kreeg. Ik dacht, als het niet bevalt kan ik altijd nog stoppen. Laat ik het in ieder geval proberen!”

Trudie
TrudieDeelnemer CooL Programma
“Voor iedereen die twijfelt om zich aan te melden zou ik zeggen: gewoon doen! Het levert je altijd wat op. Of je nu meer wil bewegen, of dat je beter op je voeding gaat letten, je krijgt de juiste motivatie om dingen te veranderen.”

Het CooL-programma van MiGuide

In het MiGuide CooL programma begeleidt een leefstijlcoach een groep deelnemers om hen gezonde gewoonten aan te leren. De begeleiding vindt plaats via individuele sessies, groepssessies en via de MiGuide-app. Trudie: “Ik heb geen ervaring met andere leefstijlprogramma’s. Mijn doel is vooral om meer op mijn voeding te letten. Om te leren wat ik zelf kan doen om minder suiker te nemen. Het programma gaat ook over bijvoorbeeld beweging, maar dit doe ik zelf al veel. Dat is ook meteen prettig aan het programma; je bespreekt met de coach echt je eigen doel.”

De MiGuide-app

Aan de hand van de MiGuide app kan de deelnemer onder andere zijn of haar beweging en voeding bijhouden. Niet alleen de coach, maar ook de huisarts kan deze informatie zien. Zo zien ook zij de vooruitgang. Het gebruik van de app is niet verplicht, maar kan voor deelnemers wel een steun in de rug zijn. Trudie zegt hierover: “Ik begon eerst wel met de app, maar dit was niet echt mijn ding. Ik had moeite om alles goed in te voeren op het gebied van voeding. Gelukkig leer ik ook erg veel zonder de app te gebruiken. Van de andere deelnemers hoor ik wel dat de app hen goed helpt meer te bewegen. Bijvoorbeeld dat je een melding krijgt als je te lang zit. Dan weet je dat je in beweging moet komen.”

Hoe gaat het nu?

Trudie is inmiddels ruim een half jaar bezig met het MiGuide CooL-programma. Ze vindt het prettig dat het programma haar bewuster maakt van wat ze eet. Zo kijkt ze bijvoorbeeld veel meer naar verpakkingen van voedsel, om te lezen hoeveel suiker een product bevat. “Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker voor mij om op mijn suikerinname te letten.”

“Ik vind de begeleiding die je in het programma krijgt ook erg fijn. Onze coach Dominique zien we in de sessies, maar ze zit ook in onze WhatsAppgroep. Als ik tussen de sessies door vragen heb kan ik altijd bij haar terecht. Daarnaast is het contact met de andere deelnemers ook prettig. Zo delen we bijvoorbeeld gezonde recepten in de groepsapp.”

“Ik vind de begeleiding die je in het programma krijgt ook erg fijn. Onze coach Dominique zien we in de sessies, maar ze zit ook in onze WhatsAppgroep. Als ik tussen de sessies door vragen heb kan ik altijd bij haar terecht.”

Meer voordelen voor Trudie

Trudie is erg blij dat ze zich heeft aangemeld voor het programma. “Ik ben veel bewuster geworden van allerlei zaken op het gebied van leefstijl. Zelf ben ik niet iemand die het internet afzoekt naar allerlei informatie. Door de sessies met onze coach leer ik erg veel. Omdat je elkaar ziet en spreekt kan ik de informatie ook veel beter opnemen.”

De belangrijkste les die Trudie tot nu toe geleerd heeft? Omdenken! “Ik ben erg van de gewoonten, maar je moet buiten je comfortzone treden om te veranderen. De motivatie van de coach helpt hier ook goed bij.”

“Ik kan eigenlijk geen minpunten opnoemen, het gaat gewoon lekker nu. Wat nog een groot voordeel is, is dat het via de huisarts geregeld wordt. Die zet bijvoorbeeld ook mijn suikermetingen in de app. De laatste meting was al ruim een punt lager dan vorige zomer. Dat is erg fijn om te zien. Misschien zouden meer huisartsen hun patiënten dit zetje in de goede richting moeten geven. Zeker aangezien het vergoed wordt door je zorgverzekeraar.” aldus Trudie.

Gewoon doen

“Voor iedereen die twijfelt om zich aan te melden zou ik zeggen: gewoon doen! Het levert je altijd wat op. Of je nu meer wil bewegen, of dat je beter op je voeding gaat letten; je krijgt de juiste motivatie om dingen te veranderen. Je zit er ook niet aan vast, dus als het niet bevalt kun je altijd nog stoppen. Gewoon doen dus!” is de boodschap van Trudie.

“Voor iedereen die twijfelt om zich aan te melden zou ik zeggen: gewoon doen! Het levert je altijd wat op. Of je nu meer wil bewegen, of dat je beter op je voeding gaat letten, je krijgt de juiste motivatie om dingen te veranderen.” 

Heb jij nog vragen over het MiGuide CooL-programma? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag of het programma voor jou ook geschikt is.

IETS VOOR JOU?

Door het invullen van onderstaand formulier geef je aan dat je interesse hebt om mee te doen met het MiGuide CooL-programma. Je ontvangt een e-mail van ons, met daarin alle informatie over het programma en hoe je kunt deelnemen.

“Focus op leefstijl en zelfredzaamheid gaat de huisartspraktijk veel winst opleveren”

ARJEN HUIZINGA, Directeur MiGuide

“Wij werken met MiGuide omdat de patiënt meer aan het roer staat door de inzichten in zijn diabetes.”

DAVID REIJMERINK, Huisartsen Warmenhuizen