Een gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

Om de feestdagen goed voorbereid in te gaan, is het belangrijk om afspraken te maken met jezelf. Bedenk goed voor jezelf wat je belangrijk vindt en welke compromissen je met jezelf wilt maken, zodat je optimaal kan genieten van alle gezelligheid en lekkernijen. Ben je bezig met je plan van aanpak voor de feestdagen en kun je nog wel wat hulp gebruiken? Lees dan de onderstaande tips! 

 

Hou zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan
 • De feestdagen wijken af van de normale routine en kunnen nieuw aangeleerde gewoontes aan het wankelen brengen.Ga voor 3 maaltijden op een dag. Als je een maaltijd overslaat, ga je dit meestal compenseren: je eet dan de volgende maaltijd meer (en ongezonder) 
 • Dit geldt ook voor je beweging. Denk eraan om zelf de hele dag door in beweging te blijven. Probeer elke dag een wandeling te maken. Als je veel zit: ga ieder uur even de benen strekken, loop de trap op en neer of maak een paar kniebuigingen!  
 • Meestal gaan de feestdagen om het eten, je kunt ook het eten een secundaire doelstelling maken door eerst iets leuks te gaan doen. Ga een lekkere wandeling maken, dan zal het eten ook beter smaken. 
Neem meer gezondere opties 
 • Bij feestdiners staat ‘veel vlees’ vaak in de hoofdrol. Met mate is prima, maar te veel is niet zo gezond. Zorg dus dat je lekker veel groenten neemt. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan bijvoorbeeld voor soep of sla als voorgerecht. Die kalkoen en aardappeltorentjes mogen ook best – bedenk alleen dat je er geen heel bord van nodig hebt om ervan te genieten.  
 • Ook het toetje is de bron van heel wat extra calorieën. Dat geldt vooral als je bijvoorbeeld een zware tiramisu of een taart met veel room serveert. Gelukkig hoeven nagerechten helemaal geen energiebom te zijn! Door bijvoorbeeld veel fruit te gebruiken, maak je ze al meteen een stuk gezonder. 
 • Een lekkere jus bij het vlees, een kaassausje bij de groente, een dressing over de salade… We gebruiken vaak heel wat sauzen tijdens een uitgebreid diner. Die bevatten echter juist veel vet, en zijn daarmee bronnen van flink wat calorieën. Vaak kun je prima wat minder saus nemen, zonder dat dat de smaak van het eten echt vermindert. 
En verder…
 • Drink ook voldoende water. Eén uur voor een maaltijd en één uur na de maaltijd een glas water drinken, helpt de spijsvertering! Te veel drinken tijdens het eten is niet aan te raden, hierdoor treedt er een seintje op in je maag om meer maagsap aan te maken, dit kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt. 
 • Let ook op de grote van de porties. (tip: serveer op kleinere borden, dan worden porties automatisch kleiner). Eet langzaam en geniet! Vooral als er meerdere gangen zijn is het belangrijk om niet te grote porties te nemen. Voel je ook niet schuldig als niet al het eten op gaat en gebruik je zelf niet als ‘afvalbak’. Liever iets weggooien (of restjes bewaren voor later), dan overeten. 
 • Deel eventueel met je vrienden/familie dat je bezig bent met je leefstijl, zodat ze hiervan weten en dit kunnen respecteren. Willen ze graag helpen? Stel dan voor om lekker samen die wandeling te maken!
   
Maar vooral… geniet!

Als de feestdagen iets zijn waar je graag naar uitkijkt en plezier bij jou voorop staat, voel je vooral niet schuldig als je minder gezond eet. Het moet je geen stress opleveren, geniet vooral!  

En ging het niet helemaal volgens plan? Dat kan een keer gebeuren. Je hele weekend is niet meteen verpest!​ Je hebt het vast nog steeds anders gedaan dan normaal. Pak nu je ritme zo snel mogelijk weer op zodat je goede gewoontes ook echt gewoontes blijven.