Verander je gedrag in kleine stapjes

We willen allemaal zo gezond mogelijk leven. Maar gezonde gewoontes aanleren en volhouden is erg lastig! Zeker wanneer je kampt met (ernstig) overgewicht. De kans is groot dat je na een tijdje terugvalt in oude gewoontes. In het MiGuide CooL-programma word je begeleid door een leefstijlcoach. In het programma staat het zetten van ‘kleine stapjes’ centraal. Als je iets wilt bereiken wat je moeilijk vindt, maak je het jezelf makkelijker door je gedrag te veranderen in kleine stapjes; zó klein dat je ze bijna niet merkt.  

Te grote doelen 

Als je gezonder wil leven stel je jezelf een bepaald doel. Dat doel is vaak ‘te groot’ om in één keer aan te pakken bijvoorbeeld: ‘ik wil 40 kg afvallen’. Het werkt het beste als je jouw doel verdeeld onder verschillende thema’s: 1) voeding, 2) beweging, 3) slaap en ontspanning.  

Zo kan je bijvoorbeeld als doel hebben om meer met je (klein)kinderen te willen spelen. Dat wil je bereiken door bewuster met voeding om te gaan, meer te bewegen, meer tijd voor jezelf te maken en ervoor te zorgen dat je beter gaat slapen. Maar waar begin je met zoiets?  

Als je hier geen makkelijk antwoord op hebt, dan zijn je doelen nog steeds ‘te groot’. Mensen willen vaak te grote stappen zetten, omdat dat het gevoel geeft dat je iets bereikt. Maar dat houd je niet vol, wat maakt dat je gefrustreerd raakt en helemaal afhaakt. Je gedrag verander je het makkelijkst in kleine stapjes.

Kleine stapjes  

Als je kleine stapjes zet, krijg je meer succeservaringen en is het makkelijker om je doelen vol te houden. Splits jouw doel dus nog verder uit in kleine, haalbare stapjes en maak die zo concreet mogelijk. Van het doel ‘ik wil meer bewegen in mijn dagelijkse patroon’, maak je dan: ‘ik ga iedere dag een half uur wandelen’. Of: ‘ik ga in plaats van met de auto, met de fiets naar mijn werk’. Maak je doelen meer concreet door te plannen: ‘als ik dinsdag uit mijn werk kom, dan ga ik eerst eten en daarna sporten’.