Hoe ontwerp je gezond gedrag volgens de wetenschap?

Door: Bart Brandenburg

Afgelopen zomer riep een indrukwekkend gezelschap wetenschappers en organisaties op tot meer aandacht voor gedragsverandering bij het bevorderen van gezonde leefstijl. “Een gezonde leefstijl vraagt echter van mensen die niet gezond leven dat ze hun gedrag veranderen” stond in de conclusie. Laat dat nou net één van de pijlers onder de MiGuide-aanpak zijn! 

Gedragswetenschap 

Als je de literatuur over gedragsverandering doorspit, kom je véél mooie modellen tegen. De overeenkomst tussen al die modellen is groot. Om je gedrag succesvol te veranderen zijn drie zaken belangrijk: je moet het willen, je moet het kunnen en de omstandigheden moeten kloppen. 

Veel gedragswetenschappers zijn het ook eens over de beste aanpak: kleine stapjes die snel tot merkbaar resultaat leiden, zijn effectiever dan grote en meeslepende goede voornemens. Dus in plaats van “vanaf 1 januari ga ik voortaan drie keer per week naar de sportschool”, zet je liever een kleine stap: “als ik ’s ochtends op mijn werk kom, neem ik de trap in plaats van de lift.” 

Tiny Habits 

De Amerikaanse psycholoog BJ Fogg van de befaamde Stanford Universiteit is glashelder: gezond gedrag kun je ontwerpen en eigenlijk is dat verrassend eenvoudig. Hij legt het uit met het ABC van zijn Tiny Habits methode: Anchor, Behavior, Celebrate. In het Nederlands vertaald wordt dat AGV (Als Gevolg Van): Anker, Gedrag, Vieren. 

Het anker wordt gevormd door gedrag dat je al gewend bent te doen; een oude gewoonte die je eraan herinnert om je nieuwe gewoonte te doen. Daarmee creëer je de juiste omstandigheden.  

Het gedrag is de gezonde gewoonte die je hieraan wilt toevoegen. Dit moet écht een kleine stap zijn, die weinig tijd kost. Het moet je makkelijk lukken (kunnen), zónder al te veel motivatie (willen).  

En vergeet voorál stap drie niet: vieren! Even stilstaan bij dat het je gelukt is; met een kleine dopamine-boost als gevolg. Een simpele “Goed bezig!”, is al genoeg. Want succes smaakt naar meer!  

Nieuwe gewoontes 

Als je merkt dat je iets makkelijk kunt, ga je het bijna vanzelf meer willen doen. Zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt waar je niet meer bij hoeft na te denken. Zoals de trap nemen, in plaats van de lift. Dat was mijn ‘Tiny Habit’ van ruim drie jaar geleden; die voer ik nu zó gedachteloos uit, dat ik eraan moet denken om een collega met wie ik samen binnenkom, te waarschuwen dat ik de lift voorbij stap. Ondertussen is door deze en een aantal andere gezonde gewoontes, mijn conditie merkbaar vooruitgegaan. 

Probeer het maar eens, je eigen ‘kleine gewoonte’ ontwerpen. Het resultaat zal je verrassen. 

Geschreven door:

Bart Brandenburg, Chief Medical Officer bij MiGuide