Digitale keuzehulp gaat mensen helpen gezonder te eten 

Als iemand een hoog BMI hebt of een chronische aandoening zoals diabetes, kan een gezond voedingspatroon een enorm verschil maken. Met de juiste voeding kunnen grote verbeteringen gerealiseerd worden. Maar in de zoektocht naar gezond eten zien mensen al snel door de bomen het bos niet meer. Om hierbij te helpen ontwikkelden wij voor 2diabeat een digitale voedingskeuzehulp. Deze is gericht op het kiezen van een voedingspatroon dat bij de persoonlijke voorkeuren past. Want dan is de kans van slagen vele malen groter.  

Gemakkelijk, met een korte vragenlijst  

De keuzehulp is eenvoudig in gebruik. Door in de app een korte vragenlijst in te vullen over de huidige eetgewoontes en -wensen, krijgt de app gebruiker advies over welk voedingspatroon het beste bij hem / haar past. De voedingspatronen zijn bepaald op basis van de voedingsrichtlijnen van de Nationale Diabetes Federatie: 

  1. DASH is oorspronkelijk bedoeld om de bloeddruk te verlagen. Het voedingspatroon bestaat uit veel groenten en fruit, volkoren producten, gevogelte, vis, noten en magere zuivelproducten. 
  2. De Schijf van vijf van het Voedingscentrum zorgt voor gebalanceerde voeding zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.  
  3. Een Vegetarisch voedingspatroon bevat veel fruit, groente, volkoren producten, peulvruchten, noten en olijfollie. Het bevat geen vlees en kip, maar wel yoghurt, kaas, ei en soms ook vis.  
  4. Een Mediterraans voedingspatroon bevat weinig vlees en zuivel zoals yoghurt of melk. Het bevat veel fruit, groente, volkorenproducten, peulvruchten, noten, vis en olijfolie.

Persoonlijk advies

Na de vragenlijst wordt per voedingspatroon aangegeven in hoeverre deze aansluit bij de persoonlijke voorkeuren. Zo heeft de gebruiker zelf nog de vrijheid om een patroon te kiezen, bij voorkeur in overleg met de zorgverlener. Vervolgens kan gekozen worden voor variaties zoals koolhydraat-, of vetbeperking of intermitterend vasten. Het advies wordt hiermee nog persoonlijker.  

De nieuwe digitale voedingskeuzehulp is een volgende stap om – naast het al bestaande voedingsdagboek in de app – nog betere ondersteuning te bieden op het gebied van gezonde voeding. De keuzehulp is vanaf heden beschikbaar in de MiGuide app, voor IOS en Android telefoons. Download hier ook de handleiding voor zorgverleners met alle uitleg over de functies van de keuzehulp. 

Koppeling met de zorgverlener 

De MiGuide appt biedt de mogelijkheid om een koppeling te maken met de zorgverlener, zodat hij/zij op de hoogte is van het voedingspatroon dat is geselecteerd. Deelnemers aan het leefstijlprogramma CooL van MiGuide, kunnen deze informatie ook automatisch delen met zijn/haar leefstijlcoach.