Tips om gezonde keuzes te maken als je uit eten gaat

Als je gezonder wilt leven, is het belangrijk dat je blijft genieten. Ontspanning is een goed middel tegen stress en minder stress maakt het makkelijker om aan je leefstijl te werken. Ga je binnenkort uit eten? Bedenk dan vooraf vast waar je allemaal wel en niet op wilt gaan laten. Een goed begin is namelijk het halve werk. Hieronder hebben we 10 tips over hoe je gezonde keuzes kan maken als je uit eten gaat!

 1. Bestudeer de menukaart

  Lees de menukaart volledig door en let niet alleen op de ingrediënten die erin zitten, maar ook op de bereiding (gegrild is in veel gevallen beter dan gebakken bijvoorbeeld). Word vriendjes met de ober en vraag eventueel hoe een bepaald gerecht bereid wordt.

 2. Bestel water

  Een hele makkelijke manier om niet de lege calorieën uit frisdrank of alcohol binnen te krijgen. Onze favoriet om het wat minder saai te maken: spa-rood met een schijfje citroen. Een glas water helpt ook bij portie-controle omdat het je maag al wat vult.

 3. Kijk uit met (stok)brood

  Kijk uit met stokbrood bestellen vooraf! Je hebt op dat moment trek en zult dus snel geneigd te zijn veel stukjes te nemen. Stokbrood tikt hard aan, evenals de room(kruiden)boter die erbij zit. Staat er automatisch stokbrood? Spreek dan met jezelf af hoeveel stukjes je ‘mag’ pakken en stel het pakken van het eerste stukje zo lang mogelijk uit. Neem bijvoorbeeld 1 of 2 stukjes.

 4. Durf te vragen

  Wees niet beschaamd om aanpassingen aan je bestelling te vragen. Een lekker stukje vis/vlees? vraag om extra salade in plaats van frietjes. Het voelt misschien raar in het begin, maar je zult versteld staan hoe gewoon het inmiddels ook voor obers en serveersters is om dergelijke verzoekjes te krijgen

 5. Voorgerecht? Nee dank je.

  De meeste voorgerechten bevatten bar weinig voedingsstoffen. De makkelijkste keuze: skippen. Is er een voorgerecht dat jij heel erg lekker vindt? Ga er dan voor! 

 6. Het hoofdgerecht

  Nu kan je bestellen wat je van tevoren al had uitgezocht. Zoals gezegd, let op de bereidingswijzen en vraag eventuele jus of dressings naast het bord in plaats van op het vlees. Goede keuzes: (gegrilde) biefstuk en lekkere stukken vis zoals zalm of zeebaars. Weet je dat het grote porties zijn? Vraag of je eventueel een gerecht mag delen met je buurman/buurvrouw.

 7. Maak een feestje van de bijgerechten

  Vraag of ze frietjes vervangen voor extra salade (vaak gratis), of extra groenten. In de meeste restaurant kom je niet aan je twee vuisten groenten bij standaard hoofdgerechten, dus bestel daarvoor losse bijgerechten. 

 8. Eet langzaam en kauw goed

  Leg af en toe even je bestek neer en neem een slok water of ga met iemand in gesprek. Je zult dan eerder merken dat je voldoende hebt gegeten.

 9. Een slim toetje

  Is een toetje echt jouw ‘guilty pleasure’? Geniet van dat stuk cheesecake of chocolademousse. Wil je de richtlijnen blijven volgen, bestel dan vers fruit (hebben ze vaak ook als het niet op de kaart staat), of ga voor een lekkere kop thee.

 10. Maar vooral: geniet!

  Hoe lekker het etentje ook was, je doel behalen voelt nog veel lekkerder. En misschien nog belangrijker: geniet van het samen eten met anderen. Een gezonde leefstijl draait ook om ontspanning. Dus, enjoy and relax!