Evaluatie “Diabetes in Actie”

Van september 2021 tot en met april 2022 konden Rotterdammers met diabetes type 2 deelnemen aan het programma Diabetes in Actie. Onder begeleiding van leefstijlcoach en sportcoaches en ondersteund door de MiGuide leefstijlapp en de praktijkondersteuner, gingen zij aan de slag met hun leefstijl. Hierbij stond duurzame gedragsverandering centraal. Er werd aandacht besteed aan voeding, beweging, ontspanning en slaap.  

Waar kwamen de deelnemers vandaan?  

Aan Diabetes in Actie – editie 010 deden met name mensen mee die woonachtig zijn in Rotterdam Zuid, uit de wijk Feyenoord. Dit is een gebied in Rotterdam waar de gezondheidsvaardigheden van de bewoners gemiddeld lager zijn dan in de rest van de stad. Ook wonen er veel mensen met een lage sociaaleconomische status en een migratieachtergrond. Het bereiken van deze een doelgroep brengt uitdagingen met zich mee, waaronder een taalbarrière. Desondanks ontvingen wij – mede dankzij de inzet van de gezondheidscentra van Stichting Gezond op Zuid en de Gemeente Rotterdam – 170 aanmeldingen. Hiervan gingen 83 deelnemers echt van start. De grote vraag was natuurlijk of zo’n leefstijlprogramma in deze wijk van de grond kon komen, ook in de Corona tijd – met dus heel veel digitaal! 

Een mooi leerproces met positieve resultaten  

Tijdens het programma werden er 5 groepssessies, 3 individuele gesprekken, 10 webinars en een wisselend aanbod van 2 sportactiviteiten per week aangeboden. De gesprekken die tijdens de groepssessie op gang kwamen, werden regelmatig voortgezet tijdens de groepswandelingen op maandagochtend.  

“Door met anderen in gesprek te komen en het gesprek aan te gaan, kun je op ideeën of andere inzichten worden gebracht”  

Dagelijkse coaching via de MiGuide app  

Het bijhouden van gegevens zoals voeding en beweging is een belangrijke stap in het creëren van nieuwe gewoontes en dit werd door veel deelnemers ook zo ervaren. Niet iedereen was even digitaal vaardig, maar met de juiste begeleiding is het ook deze groep gelukt om hun eigen weg te vinden in de digitale omgeving.  

“Ik heb echt veel baat bij de app van MiGuide. Het helpt je bij het realiseren van doelen met betrekking tot voeding en beweging”  

Acht maanden is een te korte periode om duurzame gedragsverandering te claimen, maar toch hebben we bij velen een verbetering gezien in de gezondheid; voor sommigen betekende dit dat zij een langere afstand konden wandelen, anderen verloren meerdere kilo’s.

Op de vraag welk cijfer de deelnemers het programma zouden geven, ontvingen we gemiddeld een mooie 7.9 

Na afloop van het programma gaf 35% van de deelnemers aan door te willen gaan en 35% wellicht door te willen gaan. Een groot aantal hiervan heeft zich dan ook direct aangemeld voor ons Coaching op Leefstijl programma, welke 24 maanden duurt.

Op de vraag “kunnen we effectief en efficiënt leefstijlcoaching aanbieden in combinatie met technologie en de ketenzorg?” dan is ons antwoord volmondig “Ja”. Zelfs in kwetsbare wijken heeft het absoluut zin om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl, sterker nog; het is ontzettend belangrijk! 

Ben je benieuwd naar de rest van de resultaten? Lees dan hier het gehele rapport.

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij de volgende partners die we graag willen bedanken voor de fijne samenwerking: