Onderzoek – leefstijlcoaching in combinatie met de MiGuide app

Op 8 juni was de aftrap van ons onderzoek naar de inzet van technologie ter ondersteuning van een leven met diabetes type 2. Hiervoor gingen zes enthousiaste deelnemers enkele maanden samen met een leefstijlcoach én de MiGuide app aan de slag met hun leefstijl. Dankzij TOPFIT Citizenlab, Vitaal Twente en Hogeschool Saxion zijn er een aantal mooie inzichten verkregen over de voortgang en ervaringen van de deelnemers. 

TOPFIT Citizenlab is een samenwerking van wetenschappers, ontwikkelaars en burgers. Zij onderzoeken onder andere hoe technologie mensen kan ondersteunen om gezond en gelukkig te worden en blijven. Voor hun project Grip op Diabetes onderzochten zij o.a. hoe MiGuide in combinatie met een leefstijlcoach mensen met diabetes type 2 kan helpen. Tijdens interviews en groepssessies werd er ingegaan op de motivaties, behoeftes, verwachtingen en ervaringen. 

Beter inzicht in het effect van hun leefstijl 

Het doel van de deelnemers zelf was om beter inzicht te kunnen krijgen in de invloed van hun leefstijl op hun bloedsuikerwaardes. Door hun voeding, beweging en bloedsuikerwaardes bij te houden in de MiGuide app, werd dit een stuk inzichtelijker. De ondersteunende rol van de leefstijlcoach werd hierbij als erg waardevol gezien, voornamelijk bij de interpretatie van veranderende waardes. “Het gaat om de kracht van die twee, de leefstijlcoach en de app en het realiseren waarom je dingen doet. Je kwaliteit van leven behouden door de motivatie en de balans.”  

Zelf resultaten behalen werkt motiverend  

Een van de grootste obstakels naar een gezonder leven is het vinden van motivatie en het volhouden van goede gewoontes. Het zien van positieve resultaten in de MiGuide app motiveerde om zelf gezonde stappen te blijven zetten. De leefstijlcoach hielp ook bij het veranderen van patronen maar gaf de deelnemers nooit het gevoel dat ze verplicht waren iets te veranderen. “Ze vertelde niet wat ik allemaal niet meer mocht doen”, wat als zeer prettig werd ervaren.  

Door het beter leren begrijpen van hun diabetes en het aanbieden van de juiste hulpmiddelen, lukte het de deelnemers om zelf beetje voor beetje gezonder te gaan leven. “Ik vind dat leuk om dat te doen en geeft mij een bepaalde voldoening”.  

Onbewust gedrag zichtbaar maken 

Met de MiGuide app kunnen doelen worden gesteld en voeding en beweging makkelijk worden bijhouden. Hierbij werd ze soms wel een spiegel voorgehouden door zowel de app als de coach, “je maakt dan onbewust gedrag zichtbaar. Dat helpt toch om niet zomaar alles te eten.”  

Hoe staan zorgverleners er tegenover?  

Volgens de deelnemers waren ook meerdere zorgverleners erg positief, “Zoiets hebben we echt nodig”. Hier valt wel nog meer winst te behalen, zo zou het handig zijn als alle gegevens van de controles bij de zorgverlener ook in de app komen. “Het is belangrijk, niet alleen voor mezelf, maar ook voor de toekomst en automatisering van de diabeteszorg”.  

CooL-programma 

Mede dankzij dit onderzoek, geloven wij nog sterker in de toekomst van een blended care oplossing. Niet alleen voor mensen met diabetes type 2, maar voor iedereen die hier baat bij heeft. Met ons CooL programma willen we dan ook een breder publiek bereiken en meer nadruk leggen op preventie. Ga voor meer informatie naar https://miguide.nl/voor-zorgverleners-cool-programma/ en neem contact met ons op!