MiGuide zet leefstijlcoaches in om Rotterdammers met diabetes in beweging te krijgen!

Met ons digitale MiGuide platform helpen wij al veel mensen met diabetes type 2 naar een gezondere leefstijl. Dit doen we samen met de huisarts en/of praktijkondersteuner. Sommige patiënten hebben echter meer intensieve begeleiding nodig om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren en vol te houden. Daarom zetten we met het project ‘Rotterdammers met diabetes in beweging’ een volgende stap, door het inzetten van leefstijlcoaches. Met dit project, waaraan 200 Rotterdammers met diabetes type 2 kunnen deelnemen, onderzoeken we de effectiviteit van deze blended care oplossing. 

In samenwerking met Stichting Gezond op Zuid (waar 7 gezondheidscentra in Rotterdam-Zuid onder vallen), Gemeente Rotterdam en RotterdamSportSupport hebben wij een programma ontworpen om diabetespatiënten te ondersteunen bij het realiseren van hun leefstijl-doelen. Naast het in gebruik nemen van de MiGuide app, zullen de deelnemers tot en met april 2022 begeleid worden door MiGuide leefstijlcoaches en sportcoaches van RotterdamSportSupport. De zorgverlener kan intussen via het MiGuide zorgportaal de voortgang volgen. 

Volgens een helder stappenplan leren de deelnemers hoe ze gezonde gewoontes kunnen ontwerpen en inbouwen in hun dagelijks leven. Via zowel fysieke als online (groeps)bijeenkomsten wordt de persoonlijke voortgang besproken en eventueel bijgeschaafd. Zo helpt een leefstijlcoach bij het herkennen en overwinnen van valkuilen en zal deze de deelnemers de juiste kennis meegeven om op een constructieve wijze aan hun leefstijl te kunnen werken. Zowel op het gebied van beweging als voeding. Dankzij RotterdamSportSupport kunnen de deelnemers, onder begeleiding van zorgprofessionals, verschillende fysieke activiteiten uitproberen.  

Door de nauwe samenwerkingen tussen de leefstijl- en sportcoaches en de huisarts en praktijkondersteuner, werken we sámen met de patiënt toe naar een plan voor de lange termijn. Zo krijgt hij of zij meer grip op en regie over diens gezondheid. Na dit traject zijn de deelnemers in staat om zelfstandig – met behulp van de MiGuide app – verder te werken aan een gezonde leefstijl en hun leven met diabetes beter te maken! 

Het project ‘Rotterdammers met diabetes in beweging’ kunnen wij waarmaken dankzij de ZorgTech-voucher van Innovation Quarter. Hun innovatieprogramma biedt bedrijven en zorgpartijen in Zuid-Holland de mogelijkheid om technologische zorgoplossingen te verkennen en realiseren.  

Voetgangers op Erasmusbrug in Rotterdam